Disse ting skal du indregne, når du vil købe en elbil

Der er et rekordhøjt antal af elbiler på de danske veje. For mange danskere er den grønne dagsorden blevet vigtigere, og her følger transportmidlet også med. Men der er imidlertid ikke et væld af økonomiske fordele ved at vælge en elbil over for en benzin- eller dieselbil, og derfor skal man stadig være opmærksom på disse udgifter.

Finansiering af elbilen

Prisen for en ny elbil kan godt være højere end en benzinbil. Særligt hvis det er en af de nyere modeller. Derfor skal man også overveje, hvordan man har tænkt sig at finansiere bilen. For nogle bilejere er et lån det primære valg, hvis man ikke i forvejen har en opsparing.

Tidligere har man kunnet høste fordelene af et grønt billån. Det er et billån specifikt til el- og hybridbiler, hvor der er en lavere rente. Men det grønne billån bliver udfaset som følge af, at elbilejere skal betale fuld registreringsafgift. Så vil man finde et lån, der ligger så tæt på et grønt billån, kan man i stedet sammenligne lån på Sambla. Her kan man sortere lån ud fra de laveste renter og gebyrer.

Grøn ejerafgift

Købte man en elbil før nytårsdag 2023, var man heldig at kunne undgå at betale registreringsafgift. Men i 2023 kommer plugin-hybridbiler og mange elbiler til at skulle betale mere i periodiske afgifter. Det kan blive en stigning på helt op til 11.000 kroner. Det gælder også for den grønne ejerafgift, men det bestemmes af, om det er en el- eller plugin-hybridbil. Men den grønne ejerafgift til en elbil er stadig mindre end benzin og diesel.

Strøm til bilen

Elbilen bliver ofte fremhævet som billigere, fordi man ikke skal bruge penge på at tanke benzin eller diesel. Men som følge af energikrisen og stigende elpriser, kan det også betyde, at det har været dyrt for mange elbilejere at lade deres biler op. Derfor vælger nogle de også at køre en abonnementsordning, hvor elprisen ikke svinger så ofte.

Ligesom at danskere har holdt øje med, hvornår det har været billigst at starte opvaskemaskinen, har danskere også holdt et vågent øje med, hvornår det er billigst at lade op. Hvis man vil spare penge på strøm, kan man overveje, om man kan oplade bilen ved en offentlig ladestander i stedet for derhjemme.

Højere værditab

Når man køber en bil, skal man være opmærksom på værditabet. Fordi der bliver købt flere elbiler, vil elbiler falde lidt i værdi. Men i dag ligger værditabet cirka på samme niveau som diesel- og benzinbiler.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Få et gratis og uforpligtende tilbud på en hjemmelader til elbil Få tilbud her